Door een nieuwe vorm van immuuntherapie kunnen patiënten met huidkanker beter behandeld worden. Door de behandeling zouden ook uitbehandelde patiënten weer hoop krijgen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat spectaculaire resultaten laat zien, meldt RTL Nieuws.
Het gaat om een wereldwijd kankeronderzoek, geleid door het Institute of Cancer Research. Ook Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan het onderzoek. De resultaten zijn zo belovend dat ze ook gebruikt kunnen worden om longkanker en prostaatkanker te bestrijden.
Het eigen afweersysteem speelt een doorslaggevende rol bij de nieuwe behandeling tegen melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Bij de behandeling worden kankercellen namelijk vernietigd door het eigen immuunsysteem. Kankercellen weten het afweersysteem te misleiden, maar door bepaalde eiwitten kunnen de misleidende eigenschappen van de kankercellen uitgeschakeld worden. De patiënt krijgt een cocktail van de eiwitten in zijn of haar lijf gespoten.
Wereldwijd deden er 945 patiënten met melanoom aan de studie mee. Na de behandeling was bij 58 procent van de respondenten de tumor gekrompen en vervolgens beheersbaar of zelfs helemaal verdwenen. “Het eigen afweersysteem blijkt heel goed in staat te zijn om de kankercellen af te breken”, zegt Jacqueline Stouthard van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. “We denken dat de mensen die een hele slechte prognose hadden, misschien wel genezen zijn.”
Een mogelijk struikelblok is de hoge kosten die met de therapie gepaard gaan. De kosten kunnen volgens RTL Nieuws oplopen tot 140.000 euro per patiënt. De vraag is of zorgverzekeraars dat willen vergoeden. Stouthard: “Ik denk dat de hele financiering van de gezondheidszorg niet voorbereid is op dit soort extreem dure behandelingen. Alle betrokken partijen zullen met elkaar op zoek moeten naar een oplossing om deze zorg toegankelijk te maken.”
© Nationale Zorggids