Normal_zout_isabella

Veel zoute producten zijn de afgelopen jaren even zout gebleven of zelfs zouter geworden. Producenten hadden juist beloofd om hun producten minder zout te maken. Van de negentig zoutste producten, zijn er veertig net zo zout als in eerdere onderzoeken. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Dat meldt de Consumentenbond. 

Consumenten hebben volgens de Consumentenbond maar één gram zout per dag nodig. Meer dan zes gram zout per dag is slecht voor de gezondheid. Echter, consumenten krijgen gemiddeld negen gram binnen. Tachtig procent daarvan is verwerkt in dagelijkse levensmiddelen zoals brood, kaas en vleeswaren.

Er zijn fabrikanten die wel het goede voorbeeld laten zien. Aldi verlaagde bijvoorbeeld het zout in Kimo Borrelnootjes sinds 2011 met de helft en Albert Heijn deed hetzelfde met Kop Soep Kip. Negatieve voorbeelden zijn: Honig-mix voor Nasi Speciaal (even zout als in 2011), Wagner Big Pizza Supreme (tien procent meer zout dan in 2013) en kaas van Old Amsterdam (vijftien procent meer zout dan in 2013).

© Nationale Zorggids