Een internationaal onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het Radboudumc, heeft elf regio’s in het DNA gevonden die betrokken zijn bij de ijzerstofwisseling. In Nature Communications schrijven ze dat deze regio’s niet alleen van invloed zijn op het aantal rode bloedcellen, maar zich ook bemoeien met de vetstofwisseling en via die weg invloed hebben op hart- en vaatziekten. Dat meldt Radboudumc.
Een optimale ijzerbalans is belangrijk voor de gezondheid. Bij een ijzertekort ontstaat bijvoorbeeld bloedarmoede. Bij een ijzerstapelingsziekte beschadigt de overdaad aan ijzer de lever en andere organen. Te veel ijzer verergert soms de ongunstige effecten van alcohol en overgewicht op de lever. Ook bij diabetes, nierziekten en de ziekten van Parkinson en Alzheimer speelt ijzer een belangrijke rol.
De concentratie ijzer in het bloed (ijzerspiegel) van mensen kan onderling sterk verschillen. De een heeft van nature een hoge ijzerspiegel, de andere juist een lage. Genen spelen daarbij een rol. Sommige mensen hebben vanwege een variatie in het hemochromatose (HFE-) gen bijvoorbeeld een grotere kans op een ijzerstapelingsziekte (hemochromatose). Het onderzoeksteam heeft onderzocht of er nog meer genen zijn die zich 'bemoeien' met de ijzerstofwisseling.
Volgens genetisch epidemioloog Sita Vermeulen zijn er elf genetische regio's gevonden die een rol spelen bij de ijzerstofwisseling. 'Van zes regio’s wisten we al dat die een rol speelden bij ernstige bloedarmoede en ijzerstapelingsziekte. Dat de andere vijf regio’s óók genen bevatten die invloed hebben op de ijzerstofwisseling is helemaal nieuw.' Vier van de vijf nieuw ontdekte regio’s hangen ook samen met de vetstofwisseling en dan vooral met de vetconcentraties in het bloed. Vermeulen spreekt van een belangrijke ontdekking, 'omdat het onder meer nieuwe aanknopingspunten biedt voor verder onderzoek naar de rol van ijzer bij de vetstofwisseling en het ontstaan van hart- en vaatziekten.'
© Nationale Zorggids