Op woensdag 29 oktober voeren Nederlandse ziekenhuizen een grootscheeps onderzoek uit onder patiënten die dan in het ziekenhuis liggen. Met de zogenoemde 'flashmob' willen de ziekenhuizen achterhalen wat de beste manier is om iemands bloeddoorstroming te testen. Dat meldt de NOS.
Alle volwassenen die op die dag in het ziekenhuis liggen zullen een flitsbezoek krijgen van een arts die pijnloze testjes doet om de doorbloeding van de huid te meten. Over het algemeen wordt aangenomen dat de doorbloeding iets zegt over de doorbloeding in het hele lichaam en over de algehele conditie van een patiënt.
Tijdens de test drukken de artsen korte tijd op de huid van de patiënt en bekijken hoe lang het duurt voordat de gewone kleur terugkomt. De onderzoekers willen vooral weten hoe deze zogenoemde 'capillary refill test' het beste kan worden uitgevoerd. Bij patiënten die meedoen aan het flashmob-onderzoek wordt daarom de bloeddoorstroming van de huid op verschillende manieren onderzocht.
Het 'flashmob' onderzoek is een initiatief van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 'Een onderzoek op deze schaal en in deze vorm is uniek voor Nederland', zegt onderzoeker Karin Kaasjager van het UMC in Utrecht. Zij hoopt dat alle ziekenhuizen aan het onderzoek zullen meewerken. In de Verenigde Staten werd al eerder een flashmob-onderzoek uitgevoerd, naar de ademhaling van patiënten. Hieruit kwam naar voren dat de gegevens die worden bijgehouden over iemands ademhaling regelmatig niet kloppen.
© Nationale Zorggids