Na jarenlange trouwe dienst heeft het Röpcke-Zweers Ziekenhuis op waardige wijze afscheid genomen van Annie, de pop waarop vele verpleegkundigen en artsen jarenlang hun reanimatievaardigheden hebben geoefend. Annie heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe high tech reanimatiepop. Dat meldt de Saxenburgh Groep.
Met de nieuwe simulatiepop kunnen zowel BLS (Basic Life Support) als ALS (Advanced Life Support) reanimatietrainingen worden gedaan. De pop is te programmeren en er zit een aansluiting voor de defibrillator aan, waardoor ook hiermee geoefend kan worden. 'Met de vorige pop konden we ook wel ALS oefenen, maar de nieuwe pop is veel moderner en kan daardoor veel meer', zegt Mark-Jörg Meijer. Hij verzorgt als arts spoedeisende hulp reanimatietrainingen in de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. 'We kunnen nu bijvoorbeeld een situatie trainen met een klaplong onder spanning. In theorie weet iedereen hoe je dat moet doen, maar met deze pop kun je het ook echt oefenen.'
De ALS reanimatietrainingen zijn bedoeld voor het reanimatieteam (bestaande uit anesthesie-, IC-, SEH-verpleegkundige en arts-assistent), SIT-team (gevormd door IC/CCU-verpleegkundige en arts), verpleegkundigen op de afdeling en coassistenten. Anesthesiologen, intensivisten en cardiologen komen regelmatig langs om hun vaardigheden te delen met de cursisten en hun vaardigheden in teamverband te testen. Daarnaast krijgen alle medewerkers van de Saxenburgh Groep BLS-training. In het Röpcke-Zweers Ziekenhuis vinden gemiddeld zo’n 15 tot 20 reanimaties per jaar plaats.
© Nationale Zorggids