Bijna de helft van de ziekenhuizen die maag-, slokdarm-, prostaat- of blaasoperaties uitvoeren, voldeed vorig jaar niet aan de norm. Van de 78 ziekenhuizen die een of meer van deze ingrepen uitvoeren, werd door 36 het minimale aantal te verrichten operaties niet gehaald. Patiënten lopen daardoor meer risico. Dat meldt het NRC.
Operaties vanwege een verwijde buikslagader of het verwijderen van de prostaat of de slokdarm zijn ingrepen die in een ziekenhuis minimaal twintig keer per jaar moeten worden gedaan. Een blaas- en maagverwijdering moet jaarlijks minstens tien keer uitgevoerd worden en een maagverkleining honderd keer. Patiënten die een operatie ondergaan in een ziekenhuis waar zo'n ingreep niet vaak genoeg wordt gedaan, lopen een grotere kans op complicaties als bloedverlies, opname op de intensive care en overlijden.
In een reactie aan RTL heeft Minister van Volksgezondheid Edith Schippers laten weten dat ziekenhuizen, die de norm vorig jaar niet haalden en niet kunnen aantonen dat dit jaar wel te doen, moeten stoppen met de operaties. De meeste ziekenhuizen die de kwaliteitsnorm niet haalden zijn gestopt met het uitvoeren van de ingreep en verwijzen sindsdien door naar een ander ziekenhuis. Dertien ziekenhuizen gaan toch door met de operaties omdat ze naar eigen zeggen de norm niet haalden vanwege een tijdelijke dip of omdat ze claimen dit jaar de norm alsnog te halen. De beroepsvereniging van chirurgen NVVH stelt dat de norm er niet voor niets is en dat ziekenhuizen die de norm niet halen moeten stoppen of samenwerken.
© Nationale Zorggids