Met de introductie van operatierobots, die inmiddels in zeventien Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt, neemt de discussie toe over de vraag of robotchirurgie veiliger en effectiever is dan conventionele operatietechnieken. Dat meldt Skipr.
Volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verloopt de introductie van robotchirurgie onverantwoord snel en is de opmars niet ingegeven door klinische noodzaak. Het kost ziekenhuizen jaarlijks 18 miljoen euro om de robots operationeel te houden terwijl er geen overtuigend bewijs is voor een hogere veiligheid of effectiviteit.
De robots worden ingezet bij onder meer prostaatverwijderingen. Met circa 1200 robotgeassisteerde ingrepen is dit de meest voorkomende operatie. Naar verwachting zal het aantal operatierobots door het aflopen van de patenten en de daaruit voortvloeiende concurrentie de komende jaren fors toenemen. Voor de onderzoekers reden te meer om te pleiten voor nader onderzoek. 'Wij vinden dat zorgprofessionals en ziekenhuizen de verantwoordelijkheid hebben om er voor te zorgen dat data over de effectiviteit en de veiligheid van robotchirurgie bekend zijn voordat er massale introductie plaats vindt'.
© Nationale Zorggids