Vanaf 2025 komt er een speciale betaaltitel voor specialisten ouderengeneeskunde in de eerstelijnszorg, waardoor zij naast de huisarts als medebehandelaar kunnen fungeren. Toch blijkt dat zorgverzekeraars deze optie nauwelijks opnemen in hun zorginkoop, zo stellen de beroepsorganisaties Verenso en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Met een vergrijzende bevolking en steeds meer thuiswonende ouderen is juist de inzet van specialisten op deze plek in de zorg belangrijk, benadrukken de organisaties. Dit meldt Medisch Contact.
De zorgverzekeraars zijn voorzichtig met het inkopen van deze nieuwe betaaltitel, wellicht omdat ze onbekend zijn met de mogelijkheden. Verenso vermoedt dat dit een kwestie is van “onbekend maakt onbemind” en heeft bij de staatssecretaris van Volksgezondheid aandacht gevraagd voor deze situatie. Deze heeft toegezegd om bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na te vragen hoe dit zit en zal de Kamer in december verder informeren.
Onbeperkte regie
Per 2025 kunnen specialisten ouderengeneeskunde dankzij de nieuwe betaaltitel tijdelijk de regie van een zorgtraject overnemen in samenwerking met de huisarts. Deze regeling beperkt hen echter, omdat er nog geen optie bestaat om op structurele basis als hoofdverantwoordelijke arts op te treden. Voor onbeperkte regie is een aanvullende betaaltitel nodig, iets waar Verenso zich sterk voor maakt.
Passende zorg, ongeacht woonlocatie
Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso, wijst op het recent gesloten convenant Medisch Generalistische Zorg. Dit convenant benadrukt het recht van elke patiënt op passende zorg van een medisch generalist, ongeacht de woonlocatie. “We hebben dus een betaaltitel nodig voor de specialist ouderengeneeskunde, zodat deze zorg kan overnemen van de huisarts wanneer dat nodig is – ongeacht waar de patiënt verblijft”, aldus De Groot.
Met deze trajectbekostiging kan de specialist ouderengeneeskunde in de eerstelijnszorg waardevolle ondersteuning bieden als medebehandelaar. Maar hiervoor is het essentieel dat zorgverzekeraars deze betaaltitel daadwerkelijk inkopen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky