Meer dan 1 op de 8 Nederlanders (13,4 procent) heeft het afgelopen jaar zorg vermeden, ondanks dat ze een zorgverlener nodig hadden. De belangrijkste reden hiervoor zijn de hoge kosten van het eigen risico, zo blijkt uit een recent onderzoek van vergelijkingswebsite Overstappen.nl. Bijna de helft van de zorgmijders (44,8 procent) geeft aan dat de financiële last van het eigen risico hen ervan weerhoudt om naar een zorgverlener te gaan. Dit meldt Overstappen.nl.
De kosten van het eigen risico, dat voor veel mensen als hoog wordt ervaren, zorgen ervoor dat zij terughoudend zijn in het zoeken van medische hulp. Dit kan grote gevolgen hebben, vooral omdat zorg die niet tijdig wordt ontvangen vaak leidt tot hogere kosten op de lange termijn. Daarnaast spelen opnamestops, wachttijden en angst voor de uitslag van een diagnose ook een rol bij het vermijden van zorg.
Jongeren mijden zorg vaker
Jongeren blijken het vaakst zorg te vermijden. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar gaf 20 procent aan zorg te hebben overgeslagen, gevolgd door 14 procent in de leeftijd van 35 tot en met 54 jaar. Bij de groep van 55 jaar en ouder ligt dit percentage lager, met slechts 9 procent die aangeeft zorg te mijden.
Advies: gespreid betalen van eigen risico
Jeremy Broekman, zorgexpert bij Overstappen.nl, raadt mensen aan om het eigen risico gespreid te betalen. Dit maakt de financiële drempel lager, waardoor de kans kleiner wordt dat mensen zorg mijden vanwege hoge kosten. Het gespreid betalen voorkomt dat men in één keer een groot bedrag moet betalen wanneer medische hulp nodig is. Broekman benadrukt dat het vermijden van zorg uiteindelijk vaak duurder uitvalt, omdat kleine problemen kunnen verergeren tot grotere, kostbaardere behandelingen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky