47 procent van de Nederlanders is bereid data te delen over hun levensstijl in ruil voor korting op de zorgpremie. Vooral jongere generaties (52 procent) zijn vaker dan oudere generaties (41 procent) bereid om hun gezette stappen en hartslag te delen met een verzekeraar als hun premie daardoor lager uitvalt. Zij kijken daarnaast positiever naar de digitalisering van de zorg. Dit meldt Pricewise.
Bijna de helft van de Nederlanders vindt het maar niks als dit soort gezondheid- en beweeggegevens in handen zijn van hun verzekeraar. Voor grote techpartijen als Google en Facebook ligt dat percentage met 64 procent nog hoger. Toch denkt een derde van de Nederlanders dat deze techpartijen, vanwege de vele datagegevens die zij bezitten, in de toekomst gaan samenwerken met zorgverzekeraars.
Beloningsprogramma’s steeds populairder
Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, geeft aan dat beloningsprogramma’s met betrekking tot een goede gezondheid en meer bewegen inmiddels al een bekend fenomeen zijn bij zorgverzekeraars. “We zien al bij meerdere zorgverzekeraars lifestyle-gerelateerde beweeg- en beloningsprogramma’s, zoals de beloning die je krijgt als je per dag een bepaald aantal stappen zet. Ook kun je punten sparen door sportlessen te volgen of een stuk te gaan fietsen, om die punten later in te wisselen voor een cadeaubon van je favoriete webwinkel. Dat kan enorm motiverend werken. Het is goed denkbaar dat het delen van data van een gezonde levensstijl in de toekomst leidt tot directe korting op je zorgpremie. We moeten goed in de gaten houden dat dit niet betekent dat de premie van mensen die geen data delen vervolgens omhoog gaat. Dat past niet bij het zorgstelsel zoals we dat nu kennen, waarvan uitgerekend leefstijlsolidariteit een belangrijke pijler is.”
Lagere premie door digitalisering
Bijna zes op de tien millennialsvindt dat de zorg meer moet digitaliseren, als daardoor de premie lager uitvalt. Löwik: “Je ziet dat Nederlanders de grote techbedrijven liever geen rol laten spelen binnen ons zorgstelsel. Maar dat betekent niet dat er op bepaalde vlakken geen digitalisering mogelijk is binnen de zorg. Denk dan bijvoorbeeld aan digitale spreekuren, online patiëntendossiers en zelfdiagnoses via een app. Deze vorm van e-health wint de laatste jaren aan terrein. Wel moeten we erop letten dat toegang tot zorg niet gelijkstaat aan toegang tot internet. Niet iedereen is digitaal even wendbaar. Daarnaast hebben veel mensen nog steeds een sterke voorkeur voor face-to-facecontact met hun dokter. Dit zou mogelijk moeten blijven, zonder dat daar extra kosten bijkomen.”
Door: Nationale Zorggids