CIR Revalidatie en zorgverzekeraar CZ gaan een pilot doen met multidisciplinaire eerstelijns revalidatiezorg (MER) voor chronische pijnpatiënten. Hiermee verbreden zij het aanbod aan revalidatiezorg. Aan een grotere groep patiënten met chronische pijn en complexe klachten kan daardoor beter die zorg worden aangeboden die ze op dat moment nodig hebben. Dichter bij huis, eerder, efficiënter en daardoor vaak ook goedkoper. Dit meldt CZ.
Nu zijn veel patiënten die dit (nog) niet nodig hebben aangewezen op intensieve – en duurdere – specialistische revalidatiezorg. Dat komt doordat er momenteel niets zit tussen de monodisciplinaire eerstelijns fysiotherapeut en psycholoog en de tweedelijns specialistische revalidatiezorg. “Die leemte vullen we hiermee op”, zegt CIR revalidatie-directeur Marije van Asdonk. “Van de NZa mogen we samen met CZ drie jaar testen of deze Multidisciplinaire Eerstelijns Revalidatie (MER) beter aansluit bij de behoefte van deze patiëntgroep”. Hiermee wordt de keten voor de chronisch pijnzorg completer.
Toestemming vragen
Hiervoor moesten CIR Revalidatie en CZ de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om toestemming (‘innovatieregel’) vragen. Die is nu verleend. Daarmee heeft de NZa ook een betaaltitel gecreëerd zodat zorgverzekeraar CZ deze vorm van revalidatiezorg ook mag vergoeden uit de basiszorgverzekering.
CIR Revalidatie, dat meerdere vestigingen in heel Nederland heeft, start op 1 januari met de pilot. Daarmee kan deze van oorsprong tweedelijns zorgaanbieder nu ook eerstelijnszorg aanbieden. Daarnaast is de kwaliteit van zorg voor deze patiënten in de eerste lijn nu ook geborgd, omdat CIR Revalidatie ook opleidingen gaat aanbieden voor eerstelijns professionals. CZ is de eerste zorgverzekeraar die gebruik gaat maken van deze nieuwe betaaltitel, maar ook andere zorgverzekeraars kunnen bij dit experiment aansluiten.
De toestemming van de NZa geldt voor drie jaar. Daarna wordt bekeken of de resultaten van de pilot aanleiding zijn om multidisciplinaire eerstelijns revalidatie breder in te zetten.
Door: Nationale Zorggids