De laatste paar maanden van het jaar zijn weer ingegaan en dat betekent voor veel ziekenhuizen een overschrijding van het budgetplafond. Maar ook revalidatiecentra worden hierdoor geraakt, zegt bestuurder Ronald Spanjers van revalidatiekliniek Roessingh. Misschien wel harder dan ziekenhuizen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Volgens Spanjers gaat het in revalidatiecentra om hogere bedragen. Bereikt een centrum het budgetplafond, dan kan het echter niet doorverwijzen naar een collega-centrum in de buurt. Die zijn er namelijk niet. “Bovendien heb je het over arbeidsintensieve, complexe en dus kostbare zorg. Bij iemand met een dwarslaesie lopen de kosten al snel op tot 100.000 euro. Dat betekent dat je dan al snel boven het plafond uitkomt.”
Rode cijfers revalidatiecentra
Het Enschedese Roessingh krijgt ieder jaar zo’n 5 ton niet vergoed door zorgverzekeraars. Spanjers vind het niet gek dat het financieel niet goed gaat met revalidatieklinieken. Van de twintig centra in Nederland, kwamen vijftien in de rode cijfers. De bestuurder pleit dan ook voor andere tijden; voor revalidatiecentra en voor ziekenhuizen.
Schuiven met geld, niet met patiënten
Als het aan hem ligt wordt er in de toekomst geschoven met geld en niet met patiënten. Heeft een zorgaanbieder geld over? Hevel dit dan over naar de aanbieder die geen geld meer heeft. “De premies zijn betaald. Dus het budget is er”, stelt hij. Zilveren Kruis denkt niet dat dit de oplossing is. Immers, wat hebben verzekeraars dan nog aan de afspraken met zorginstellingen, vraagt woordvoerder Christine Rompa zich af.
Opnamestop ZGT
Spanjers stelt het probleem aan de kaak naar aanleiding van nóg een ziekenhuis dat een patiëntenstop moet instellen. Verzekerden van Zilveren Kruis zijn sinds deze week niet meer welkom bij Ziekenhuisgroep Twente. Alle nieuwe patiënten die er gedurende het rest van het jaar aankloppen, moeten naar een ander ziekenhuis in de buurt. Bestaande patiënten en spoedzaken worden wel behandeld. Net als psychiatrische patiënten, bevallende vrouwen en verzekerden met een restitutiepolis.
Door: Nationale Zorggids