Sinds begin 2019 maakt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) deel uit van de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars vergoeden drie programma’s: Beweegkuur, SLIMMER en Coaching op Leefstijl (CooL). Groepsbijeenkomsten in combinatie met individuele contactmomenten, verspreid over twee jaar, moeten mensen met overgewicht helpen een duurzame gedragsverandering te bereiken. Niet alleen voeding en beweging spelen hier een rol bij, ook ontspanning, slaap, stress en timemanagement zijn belangrijke thema’s.
Vanaf 1 januari 2019 hoeven patiënten die voor de GLI in aanmerking komen niets te betalen: geen eigen bijdrage en ook geen eigen risico. Een ideale situatie? Nog niet helemaal, blijkt na een half jaar. Nog weinig leefstijlcoaches hebben een contract met een zorgverzekeraar. Vooral de vergoeding laat te wensen over, volgens Nicole van het Bolscher, die een opleiding voor leefstijl- en vitaliteitscoaches ontwikkelde. “Het bedrag is nauwelijks genoeg om de persoonlijke gesprekken te dekken. Het organiseren en uitvoeren van de zestien groepsbijeenkomsten komt dan neer op vrijwilligerswerk.” Ook worden allerlei administratieve eisen gesteld. “Ik ben nu al een maand bezig alles te regelen”, zegt leefstijlcoach Inge Out-Hoiting. “Het gaat nog zeker drie maanden duren.”
Welke problemen spelen er nog meer als het gaat om de GLI? En hoe kunnen deze problemen opgelost worden? Naast Van het Bolscher en Out-Hoiting reageren woordvoerders van Zorgverzekeraars Nederland en Vereniging Arts en Leefstijl op deze vragen. Lees het hele interview hier.
Door: Redactie Nationale Zorggids / Bente Schreurs