Normal_euro_geld

September is sinds jaar en dag een rumoerige maand. Het einde van de zomer nadert, het weer verandert en Prinsjesdag doet zijn jaarlijkse intrede. In de Miljoenennota die dan wordt bekendgemaakt staan uiteraard ook de plannen voor de zorg voor komend jaar, waaronder een raming van de nieuwe zorgpremie. Verder ontstonden deze maand leveringsproblemen met de anticonceptipil microgynon 30, is er gesteggel en gesjoemel rondom maaltijdondersteuning voor kwetsbare ouderen en is Groningen de eerste stad van Nederland met een rookverbod in de publieke ruimte. Vandaag zetten we vijf opvallende zorgonderwerpen van de maand september voor je op een rij!

Eerste bekendgemaakte premiestijging lager dan geraamd

Hoewel op Prinsjesdag bekend werd gemaakt dat het kabinet een stijging van 10 euro op de zorgpremie verwacht, heeft zorgverzekeraar DSW deze verwachting meteen de kop in gedrukt. Traditiegetrouw presenteert DSW als eerste zorgverzekeraar van Nederland de zorgpremie voor 2019. Verzekerden bij DSW betalen maandelijks niet 10 euro, maar 4,50 meer voor hun polis.

Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor het nieuwe jaar bekendmaken.

Leveringsproblemen anticonceptiepil

Apothekers stonden begin deze maand plotseling met lege handen door tekort aan de anticonceptiepil micgrogynon 30 en de merkloze varianten daarop. Uit rondgang van nieuwszender NOS bleek het tekort te zijn ontstaan door een toevalligheid. Bij vier van de zeven leveranciers zijn tegelijkertijd leveringsproblemen ontstaan. Eind deze maand moeten alle problemen zijn opgelost.

Zorgverleners sjoemelen met indicaties voor maaltijdondersteuning

Het is niet voor het eerst dat er gesteggel is rondom de maaltijdondersteuning voor ouderen. In augustus bleek namelijk al dat zorgverleners van het kastje naar de muur worden gestuurd als zij maaltijdondersteuning voor hun patiënten willen regelen. Gemeenten verwijzen door naar zorgverzekeraars en de verzekeraars verwijzen op hun beurt door naar gemeenten.

Nu blijkt ook nog eens dat wijkverpleegkundigen sjoemelen met indicaties om er zo voor te zorgen dat een oudere hulp krijgt bij het eten en drinken. Door maaltijden onder een andere activiteit te plaatsen, krijgt de oudere alsnog voldoende te eten én de zorg vergoed. Organisaties trekken nu aan de bel en willen dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid met oplossingen komt. Ze hebben geen vertrouwen in gemeenten en zorgverzekeraars om het onderling op te lossen.

Uniek rookverbod in Groningen

Groningen heeft binnenkort als eerste stad in Nederland een rookverbod in publieke ruimtes rond instellingen die daarom vragen. Het UMCG staat al te trappelen om het rookverbod in te voeren. Ook scholen, de Rijksuniversiteit Groningen en kinderopvangverblijven hebben aangegeven een rookverbod te willen rond hun instellingen. Hiervoor moet wel eerste de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast.

Ouders nemen heft in eigen handen bij vaccinatie meningokokken

Bijna iedere week plaatsten we deze maand wel een bericht over meningokokken. Naast het opvallende bericht dat er meer besmettingen en meer doden zijn gevallen door besmetting met de bacterie meningokokken type W, startte ook deze maand een vaccinatiecampagne tegen de ziekte. Iedereen die 14 jaar wordt krijgt een uitnodiging voor een prik tegen de gevaarlijke ziekte waarin dit jaar al achttien mensen zijn overleden.

Ouders van wie de kinderen niet zijn opgeroepen voor de vaccinatie, vragen de plaatselijke GGD om vaccins. Ze willen namelijk niet wachten tot volgend jaar, wanneer er weer voldoende voorraad is voor de kinderen die nu niet zijn opgeroepen. Wie buiten het Rijksvaccinatieprogramma vaccineert, betaalt zo’n vijftig euro per vaccinatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids