Normal_cyber__hack__computer__internet

Meerdere zorgverzekeraars lijken te handelen in strijd met de wet, door online surfgedrag van bezoekers door te sturen naar Facebook. Het zou gaan om 18 zorgverzekeraars die het surfgedrag van hun bezoekers doorsturen, zodat Facebook daar een gepersonaliseerde advertentie voor kan laten zien. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet te spreken over deze werkwijze. Dit meldt NOS.

De websites maken gebruik van een zogenoemde pixel-plugin. Wanneer een bezoeker op de website klinkt en daarop informatie opzoekt over een soa-behandeling of depressie, worden die gegevens opgeslagen. Vaak weten bezoekers niet dat ze daar indirect toestemming voor hebben gegeven door akkoord te gaan met de cookiemelding, of door deze te negeren. “In het algemeen kan gezegd worden dat als je geen fatsoenlijke grondslag hebt voor het verwerken van gegevens, je in strijd bent met de wet”, aldus de AP.

Naast zorgverzekeraars zijn er ook ziekenhuizen die een vergelijkbare methode gebruiken. Het Diakonessenhuis in Utrecht verzamelt ook gegevens van medische achtergrondinformatie, wanneer deze via internet worden geraadpleegd door de patiënt. Wanneer gezocht wordt op een bepaalde aandoening, kan dit iets zeggen om de medische problemen van die persoon.

“Buitengewoon onverstandig”, noemt Patiëntenfederatie Nederland het. “Doe jezelf en verzekerden een plezier en stuur dit soort informatie niet door”, aldus Thom Meens van de Patiëntenfederatie. Menzis en ONVZ zijn al gestopt met de plugin, maar het blijft onduidelijk of de AP verzekeraars kan verplichten om de trackers te verwijderen. De Tweede Kamer gaat zich er ook mee bemoeien en heeft een debat met ministers Bruno Bruins van Medische Zorg en Dekker van Rechtsbescherming aangevraagd.

Door: Redactie Nationale Zorggids