Zorgverzekeraars hebben tot op heden een gebrek aan een kwaliteitskader voor de wijkverpleging. Hierdoor is het moeilijk om (meerjarige) contracten af te sluiten met zorgaanbieders. Zorgverzekeraars Nederland kijkt dan ook uit naar de komst van een kwaliteitskader dat binnenkort wordt vastgesteld. Dit moet leiden tot transparantie over de geleverde zorg en een goede bekostiging van wijkverpleging. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.
De wijkverpleging kent op dit moment een groeiend aantal ongecontracteerde zorgaanbieders. Het nadeel hiervan is dat mensen vaak eerst zelf de rekening moeten betalen, of slechts een gedeelte vergoed krijgen. Zorgverzekeraars zouden dan ook graag afspraken willen maken met deze zorgaanbieders, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk te zijn. Zo is er geen goede bekostiging van wijkverpleging en is er weinig inzicht in de geleverde zorg.
In mei 2017 zijn er afspraken gemaakt tussen brancheorganisaties ActiZ, BTN, PFN, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland om contractering in de wijkverpleging te verbeteren. Daarbij werd ook gekeken naar de oorzaken van het hoge aantal ongecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging. Hieruit komt naar voren dat het vooral gaat om ‘de weg van de minste weerstand’. Ook moet de sector zich professionaliseren om het afsluiten van contracten mogelijk te maken.
Na vier jaar is het eindelijk zo ver dat binnenkort het kwaliteitskader wordt vastgesteld. Hierdoor kunnen zorgverzekeraars dit kader betrekken bij de zorginkoop voor 2019. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat ook zorgaanbieders dit kwaliteitskader implementeren.
Door: Redactie Nationale Zorggids