Zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid mogen zich niet langer bemoeien met het oordeel van de revalidatiearts van kliniek OCA. Dat wil de kliniek in ieder geval afdwingen via de rechter. Aanvragen voor een revalidatiebehandeling worden momenteel door de zorgverzekeraars afgewezen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
OCA heeft zesentwintig revalidatiecentra verspreid door het land en behandelt daar jaarlijks zo’n 3.000 patiënten. Waar Menzis en VGZ zonder probleem de revalidatie-aanvragen goedkeuren, gooien CZ en Zorg en zekerheid roet in het eten. Mensen met ernstige pijnklachten of klachten als overblijfsel van een ernstige ziekte blijven zo zonder behandeling. Dit komt doordat de kliniek geen contracten heeft afgesloten met CZ en Zorg en Zekerheid. OCA wil via een kort geding afdwingen dat de twee belemmerende zorgverzekeraars niet meer op de stoel van de revalidatiearts gaan zitten.
Andere klinieken die tevens geen contract hebben met Zorg en Zekerheid en CZ, lopen tegen hetzelfde probleem aan. Ook zij moeten verantwoorden, soms maandenlang, waarom een patiënt recht heeft op revalidatie. De zorgverzekeraars vragen revalidatiecentra bovendien om de privacy van hun patiënten te schenden. Patiënt en arts wordt gevraagd om vertrouwelijk informatie uit het medisch dossier te delen.
Minstens twee andere revalidatiecentra kampen met het zelfde probleem, maar willen hun naam niet bekendmaken uit angst voor de gevolgen. “De kosten voor revalidatie bij pijnklachten zijn behoorlijk toegenomen in de afgelopen jaren. CZ probeert dat nu in te dammen, maar in plaats van te vertrouwen op het oordeel van de revalidatiearts gaan ze zelf voor dokter spelen”, zegt een directeur die anoniem wil blijven. De medisch adviseurs van de zorgverzekeraars hebben vaak geen kennis revalidatie.
CZ zegt te maken te hebben met een groeiend aantal revalidatiecentra waarmee geen overeenkomst is gesloten. Daarom moet de zorgverzekeraar goed controleren of de geplande zorg inderdaad doelmatig is, aldus CZ. Volgende week dinsdag staan de drie partijen in de rechtbank.
Door: Redactie Nationale Zorggids