Normal_dokter__arts__stethoscoop

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag geoordeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van huisartsen mag eisen dat ze contracten met zorgverzekeraars sluiten om rekeningen te kunnen versturen. Dit mag echter niet als het een inbreuk kan maken op de vrije artsenkeuze. Dat meldt NU.nl. 

Vorig jaar deed de CBb een uitspraak over de vastgestelde huisartsentarieven, waarbij de NZa eiste dat de arts en verzekeraar een contract hadden afgesloten, het contractvereiste. In navolging hierop oordeelt de CBb nu dat de NZa de uitspraak van vorig jaar goed hanteert. Echter mag dit niet geëist worden indien er sprake kan zijn van inbreuk op de vrije artsenkeuze. Bij bijvoorbeeld de inzet van een ggz-praktijkondersteuner en multidisciplinaire zorg voor bepaalde chronische aandoeningen is de verplichting niet toegestaan.

“De vrijheid staat onder druk als de gekozen arts bepaalde handelingen niet in rekening mag brengen”, zo sprak het CBb vorig jaar over de keuzevrijheid van de patiënt. Huisartsen en de NZa geven hier beiden een andere interpretatie aan, waardoor de huisartsen uiteindelijk weer naar het College stapten. Zij dachten namelijk ten onrechte dat het contractvereiste helemaal niet meer gesteld mag worden. Echter is dit volgens de CBb onjuist.

Het contractvereiste is geldig bij aanvullende vergoedingsmogelijkheden. Maar alleen als de arts de zorg ook zonder contract kan leveren en declareren. Ook mogen huisartsen van het College niet automatisch zonder vergoeding komen te staan als zij hun plicht om avond-, nacht- of weekenddiensten niet kunnen vervullen. Op basis daarvan vindt er een wijziging van de Tariefbeschikking 2016 plaats. 

Door: Redactie Nationale Zorggids