Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Minister Schippers heeft besloten om voorlopig geen nieuwe specialistische geneesmiddelen over te hevelen naar het ziekenhuisbudget. De overheveling heeft geleid tot lagere kosten, maar de minister krijgt nu ook signalen binnen dat het de kwaliteit van zorg onder druk zet. Dat meldt Skipr. 

Enkele jaren geleden besloot minister Schippers een overheveling in gang te zetten om zorgverzekeraars en openbaar apothekers meer ruimte te geven om lagere prijzen te realiseren. Door ziekenhuizen verantwoordelijk te maken voor het budget en door voorschrijvers nauwer te betrekken bij het inkoopproces, verwachtte de minister dat er meer op de kosten gelet zou worden. Dit is grotendeels gebeurd, zo blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau SiRM. De afgelopen jaren is er zo'n 900 miljoen euro aan medicijnen overgeheveld van de farmaceutische zorg naar de geneeskundige zorg.

In het rapport van SiRM staat dat 80 procent van de deelnemers ziet dat de overheveling heeft geleid tot lagere en soms zelfs aanzienlijk lagere werkelijk betaalde prijzen voor middelen als TNF-alfaremmers, fertiliteitshormonen en groeihormoon. Ook blijkt de overheveling te hebben bijgedragen aan een doelmatiger inzet van geneesmiddelen en minder verspilling. Soms kan behandeling zelfs helemaal worden afgebouwd. Toch geeft 4 tot 8 procent van de voorschrijvers aan dat het resultaat van de behandeling verslechterd zou kunnen zijn door de verminderde keuzemogelijkheden en het niet of later starten met geneesmiddelen.

SiRM concludeert dat de patiëntgerichtheid per ziekenhuis kan variëren sinds de overheveling. Sommigen ervaren lange reis- en wachttijden. In het rapport worden zorgen geuit over de medicatieoverdracht tussen een ziekenhuis en openbare apotheek. Er ontbreekt bij de openbaar apotheker vaak een volledig actueel medicatieoverzicht, daarom vrezen ze dat de medicatiebewaking enigszins is verslechterd. Dat vindt Schippers een zorgelijk signaal. “De belangrijkste reden die voorschrijvers van TNF-alfaremmers en oncolytica noemen voor de afgenomen inzetbaarheid is dat er onvoldoende budget in het ziekenhuis is door budgetplafond afspraken met zorgverzekeraars”, schrijft Schippers ineen brief aan de Tweede Kamer. Dit signaal is volgens haar in lijn met de eerdere signalen die zij vorig jaar kreeg over de betaalbaarheid n toegankelijkheid van dure medicijnen. 

©Nationale Zorggids