Eerstelijnszorgaanbieder Arts en Zorg start samen met zorgverzekeraar Menzis een proef met shared savings. Door op de zorgkosten te besparen, willen ze de opbrengsten ervan met elkaar verdelen. Dit meldt Skipr.
De proef start in drie Enschedese wijken. Inwoners zijn ervan op de hoogte dat de organisaties samen een nieuw model introduceren om onnodige zorgkosten te voorkomen, namelijk shared savings. Als er op de zorgkosten bespaard kan worden, profiteren Menzis en Arts en Zorg hiervan. Alle zorgkosten worden in de proef meegerekend, op de kosten van mondzorg na.
Het model is samen met RIVM bedacht door gezondheidseconoom en promovendus Arthur Hayen. De gezondheidseconoom stelde een benchmark op om te bepalen hoeveel zorgkosten de deelnemende praktijken besparen. “Die moet huisartsen inzicht geven en tegelijk prikkelen om besparingen te realiseren. Om dat te bereiken moet de benchmark haalbaar zijn. Daarvoor kijken we naar de historie van de praktijk. Dat zetten we dan af tegen de groeitrend van de controlegroep in het prestatiejaar.”
Mocht er inderdaad bespaard zijn op de zorgkosten na afloop van het prestatiejaar, dan verdelen Menzis en Arts en Zorg de winst. Beide partijen zeggen toe de opbrengst niet in eigen zak te steken. Zo wil Menzis het bespaarde bedrag via een premieverlaging teruggeven aan de verzekerden en wil Arts en Zorg het bedrag investeren in nieuwe apparatuur en online dienstverlening.
Het uiteindelijk te verdelen bedrag is afhankelijk van een aantal kwaliteitsindicatoren, zoals praktijkaccreditatie, naleving van chronisch zorgstandaarden en richtlijnen rond doelmatig voorschrijven van medicatie. Als de scores hierop laag zijn, zal de uit te keren besparing ook laag zijn. Marc Bruijnzeels van het Jan van Es Instituut adviseert zorginstellingen over de shared savings-methode. Hij vindt dat de kwaliteitsindicatoren wat scherper mogen. “Je mag ervan uitgaan dat praktijken die hieraan deelnemen geaccrediteerd zijn, dat ze richtlijnen voor chronische aandoeningen hanteren en dat ze doelmatig voorschrijven.” Echter denkt econoom Hayen dat het juist belangrijk is om praktijken die het nog minder goed doen bij de proef te betrekken. Volgens hem gaat het er uiteindelijk om dat een patiënt van zijn klachten afkomt, ongeacht welke behandeling hij heeft ontvangen of welke behandelaar hij heeft bezocht.
©Nationale Zorggids