Minister Ploumen voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel verlengt de steun aan het Health Insurance Fund (HIF) voor een programma waarmee honderdduizenden mensen in Afrika een betaalbare ziektekostenverzekering kunnen afsluiten. Ook verbetert het programma de infrastructuur voor gezondheidszorg. “Deze aanpak brengt een goede verzekering binnen bereik voor talloze Afrikanen. Zo blijkt maar weer dat als private en publieke partijen op moderne wijze samenwerken grote stappen kunnen worden gezet.”
Minister Ploumen heeft voor de komende zeven jaar tien miljoen euro per jaar vrijgemaakt voor de verdere uitbreiding van een systeem waarbij ook arme mensen met behulp van een verzekering toegang krijgen tot goede zorg. Sinds 2007 heeft Nederland al honderd miljoen bijgedragen. Nederlandse ondernemingen – Achmea, AEGON, Heineken, Shell, SNS-REAAL, Unilever – hebben aan de wieg gestaan van het programma, dat inmiddels bijna 180 miljoen euro aan internationaal investeringskapitaal heeft verzameld. Naast de financiële bijdrage stellen de bedrijven ook hun vakkennis ter beschikking.
Het Health Insurance Fund zorgt ervoor dat ook mensen met een laag inkomen verzekerd zijn voor basisgezondheidszorg en dat er voldoende goede zorg beschikbaar is. Ploumen: “Met dit programma bouwen we van onderaf een publiek-private infrastructuur op. Mensen zonder spaargeld, kunnen die zorg niet betalen wanneer deze nodig is. Vaak moeten ze dan have en goed verkopen. Met een verzekering is dit niet langer nodig. Wanneer het systeem eenmaal is gevestigd, kan het vanzelf gaan groeien. Hoe meer mensen zich verzekeren, des te meer solide wordt het verzekeringsstelsel.”
De Nederlandse PharmAccess Groep is de uitvoerder van het programma. Deze zorgt ervoor dat lokale verzekeraars in Afrikaanse landen de verzekeringen op de markt brengen. Met de toezegging die nu is gedaan voor de komende zeven jaar, kan de systeemverandering verder worden ontwikkeld en uitgebreid. Aan het eind van deze periode zal zeker een miljoen mensen uit de lage inkomensgroepen toegang hebben tot goede zorg.
© Nationale Zorggids