Normal_stijging

Er wordt steeds meer geld uitgegeven aan dure geneesmiddelen. De zorgpremie dreigt hierdoor te stijgen. Het gaat om medicijnen die alleen in specialistische ziekenhuizen worden gebruikt. Omdat deze geneesmiddelen moeilijk te maken zijn, schieten de kosten omhoog. In 2011 werd er voor 0,7 miljard euro uitgegeven aan deze medicijnen, eind 2013 was dit bedrag al opgelopen tot 1,5 miljard euro. Een groep van ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars komt daarom met een plan om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden. Dat meldt de NOS.

Het probleem is dat op deze dure medicijnen patenten liggen. Een goedkoop alternatief ontwikkelen is nog niet in alle gevallen mogelijk. Betrokken partijen zijn morgen aanwezig op een groot congres in Amsterdam om te spreken over de mogelijkheid om deze medicijnen te vervangen door kopieën.

Het maken van medicijnen die patiënten nu krijgen, zogenoemde biologicals, zijn duur. Per jaar kost een biological tienduizenden euro’s per patiënt. Wanneer het patent is verlopen, is het mogelijk om de medicijnen na te maken. In Nederland zijn er nog maar weinig patenten verlopen, omdat de biologicals over het algemeen nog nieuwe geneesmiddelen zijn.

De ‘biosimilars’ zijn tussen de 40 en 70 procent goedkoper dan de biologicals. Er zijn kleine verschillen, maar volgens initiatiefgroep Biosimilars Nederland (BN), zijn de effecten hetzelfde. Het overzetten van originele biologische geneesmiddelen naar de biosimilars is niet makkelijk, omdat artsen en patiënten niet staan te springen om een vertrouwd geneesmiddelen in te ruilen voor een onbekend middel.

© Nationale Zorggids