Normal_doctor-getty-250x200_dokter

(Novum) - De subsidieregeling die medisch specialisten moest stimuleren om in vast dienstverband te treden, is mislukt. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) stelde de specialisten eerder dit jaar een bedrag van honderdduizend euro in het vooruitzicht als ze in loondienst gingen werken. Maar in slechts drie van 67 ziekenhuizen hebben de vrijgevestigde specialistenmaatschappen besloten zichzelf op te heffen in ruil voor een vast dienstverband.

Dat blijkt volgens de krant uit een rondgang van de Orde van Medisch Specialisten langs 67 van de 72 ziekenhuizen waar vrijgevestigde specialisten actief zijn. Nederland telt zo'n 21 duizend medisch specialisten. Bijna de helft daarvan werkt als ondernemer, meestal in een maatschap. Hun inkomens staan al jaren ter discussie.

Vanaf 1 januari mogen specialisten hun kosten niet meer rechtstreeks bij de verzekeraars in rekening brengen. Het kabinet hoopte de specialisten met een subsidie te verleiden om bij een ziekenhuis in vaste dienst te treden. Specialisten in loondienst verdienen namelijk minder dan hun vrijgevestigde collega's.

Maar vrijwel alle specialistenmaatschappen blijken voor een fiscale constructie te kiezen waarmee ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren. Geld is niet hun drijfveer, maar de wens om zeggenschap over de bedrijfsvoering te houden wel, zegt vice-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Janko de Jonge in de Volkskrant. Als zelfstandigen zouden specialisten op gelijkwaardige basis kunnen overleggen met de ziekenhuisdirecties.

Een woordvoerder van minister Schippers benadrukt tegenover de krant dat de subsidieregeling vooral is bedoeld om specialisten een 'evenwichtige keuze te laten maken'. Bovendien zouden sommige specialisten van wie de maatschap zelfstandig doorgaat er alsnog voor kiezen in loondienst te treden.