Normal_normal_logo_zorgverzekeringen_verzameling

(Novum) - Van de tien grootste verzekeraars in Nederland heeft de helft de afgelopen maanden zijn duurzaamheidsbeleid verbeterd. Vooral ASR, maar ook Achmea, SNS Reaal en Aegon hebben grote stappen gezet. De vijf andere grote hebben echter geen enkele meetbare verbetering in hun investeringsbeleid doorgevoerd. Dat concluderen de makers van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De verzekeringswijzer is maandag voor de tweede keer gepubliceerd. Vooral ASR scoort veel beter dan in september. Zo kreeg de genationaliseerde verzekeraar een 8 voor zijn beleid op het gebied van 'belastingen en corruptie', terwijl in het najaar nog een 3 werd gehaald. Ook op het mensenrechtenbeleid scoort de verzekeraar nu veel beter. Delta Lloyd, ING en de buitenlandse verzekeraars Allianz, Generali en Legal 7 General hebben hun duurzaamheidsbeleid helemaal niet verbeterd.

"Verzekeraars beginnen zich te onderscheiden," stelt projectleider Titus Bolten. "Hierdoor krijgt de consument echt iets te kiezen." De andere verzekeraars zullen nu hun best moeten doen om aan te haken, denken de makers. "Steeds meer mensen willen graag klant zijn bij een verzekeraar die transparant en maatschappelijk verantwoord investeert. Stilzitten is geen optie."

Ondanks de betere rapportcijfers voor vijf partijen valt er nog genoeg te verbeteren, vindt de Eerlijke Verzekeringswijzer. Alle verzekeraars halen nog onvoldoendes. Zo haalt alleen Achmea een magere 6 op het beleid voor klimaatverandering.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Deze organisaties zitten ook achter de Eerlijke Bankenwijzer.