Het overschot van medewerkers binnen Zorg & Welzijn in Gelderland zal de komende jaren doorzetten. Dat blijkt uit de arbeidsmarktmonitor 2015. Enkel voor verpleegkundigen op HBO-niveau zijn er in deze regio nu goede arbeidsmarktperspectieven. Dit meldt WZW.
Op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn in de regio Midden-, West- en Zuid-Gelderland is er in 2015 een overschot van 2770 personen. In 2016 zal dat overschot nog op 1950 liggen. Er zal echter een kentering komen vanaf 2018; de verwachting is dat er dan weer tekorten ontstaan binnen de sector Zorg en Welzijn. Er zullen vooral kansen komen voor verpleegkundigen op MBO-niveau, verzorgenden en medewerkers in de kinderopvang.
Uit de arbeidsmarktmonitor blijkt dat het voor zorgmedewerkers niveau 1 en 2 erg lastig is om werk te vinden. Er zijn nauwelijks vacatures voor deze groep. Er spelen momenteel verschillende beïnvloedende factoren (waaronder de keuze van het ministerie van VWS om eerst te bezuinigingen op de zorg en vervolgens verzachtende maatregelen in te voeren) die het te onzeker maken om een goede prognose van de werkgelegenheid te geven. De prognosecijfers van de arbeidsmarktmonitor 2015 zijn dan ook exclusief niveau 1 en 2. Het overschot van personen op de arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn in Midden-, Zuid- en West-Gelderland ligt daardoor in feite hoger dan 2770.
Flexibele contracten
De ontwikkelingen in de zorg - met daarnaast bestaande trends zoals vergrijzing en ontgroening - hebben de afgelopen twee jaar voor grote overschotten gezorgd. Uit de monitor blijkt dat organisaties strategische keuzes in hun personeelsbestand hebben moeten maken. Dit blijkt ook uit cijfers van het UWV. In de regio gaat het bijvoorbeeld om een toename van minimaal 50 procent (Nijmegen) en maximaal 84 procent (Ede) van het aantal nieuwe WW-uitkeringen. Hoewel bij veel organisaties het aantal flexibele contracten drastisch is afgenomen, blijkt uit aanvullend onderzoek van WZW (Themarapport Investeren in flexwerkers, red.) dat in 2020 meer dan een derde van de arbeidscontracten in Zorg en Welzijn flexibel is.
Kortom, de sector Zorg & Welzijn staat voor twee belangrijke uitdagingen om de bestaande arbeidsmarktknelpunten op te lossen. Enerzijds de verschuiving naar het gewenste kwaliteitsniveau, passend bij de toename van complexere zorg. Anderzijds het weer aantrekkelijk maken van de sector voor nieuwe instroom om tekorten in de toekomst op te kunnen vangen.
© Nationale Zorggids