Als het kon, zouden verpleegkundigen hun achternaam het liefst niet delen met hun cliënten. Het komt namelijk steeds vaker voor dat zij persoonlijke berichten krijgen van patiënten of naasten, ook als zij niet aan het werk zijn. Eerder pleitte NU’91 al voor het achterhouden van de achternaam op werkkleding. Nursin.nl wilde graag weten wat verpleegkundigen hier zelf van vinden en kreeg bijna negenhonderd reacties op een enquête hierover. Dit meldt Skipr.
Het niet vermelden van voor- en achternaam is voor 13 procent van de deelnemende verpleegkundigen wenselijk. Voor het merendeel (driekwart) is alleen het geheimhouden van de achternaam voldoende. Het delen van voor- en achternaam met de client is voor 10 procent van de ondervraagden nog altijd geen probleem.
Fysieke en digitale agressie
Volgens NU’91 hebben zorgverleners steeds vaker te maken met fysieke en digitale agressie, zoals stalking, doxing en intimidatie. Zij voelen zich hierdoor steeds kwetsbaarder om hun voor- en achternaam standaard op hun naambordje of in het digitale patiëntensysteem te vermelden. Vooral voor zorgpersoneel met een zeldzame achternaam is het makkelijk voor patiënten en naasten om hun te traceren. Zorgmedewerkers worden ook buiten werktijd lastiggevallen, wat leidt tot onveilige situaties. NU’91 stelt voor om gefingeerde namen of enkel initialen te gebruiken om hun privacy beter te beschermen.
Maatregelen
Sommige zorgorganisaties hebben al stappen genomen om onveiligheid onder werknemers tegen te gaan. Zo zijn er instellingen die met alleen gebruik van voornaam werken. Naambordjes worden minder vaak ingezet en ook foto’s met namen op de afdeling komen minder vaak voor.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky