Het nieuwe huidkankermedicijn sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind. Ook kan het een miskraam veroorzaken, waarschuwt de het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib ontwikkeld, waar zorgverleners en patiënten gebruik van kunnen maken. In het programma staan maatregelen waar voorschrijvers en patiënten zich aan moeten houden – voor, tijdens en na behandeling met dit medicijn. Dit meldt het CBG.
Sonidegib wordt gebruikt bij volwassen patiënten met een vorm van huidkanker (lokaal uitgebreid basaalcelcarcinoom) die niet behandeld kunnen worden met een operatie of bestraling. Voor vrouwen die zwanger kunnen worden geldt dat een zorgverlener dit middel alleen mag voorschrijven als er een bewijs van een negatieve zwangerschapstest is. Ook tijdens de behandeling moet elke maand een zwangerschapstest worden uitgevoerd. Vrouwen die zwanger kunnen worden moeten ook gebruikmaken van twee verschillende methoden van aanbevolen anticonceptie, of zorgen dat ze geen seks hebben. Dit geldt tijdens de behandeling met het medicijn en tot 20 maanden na de laatste dosis.
Mannelijke patiënten
Voor mannelijke patiënten geldt dat sonidegib kan overdragen worden via het sperma. Zij worden dan ook geadviseerd om een condoom te gebruiken (zo mogelijk met zaaddodend middel) wanneer zij seks hebben met een vrouw. Dit is het advies tijdens de behandeling en tot 6 maanden na de laatste dosis, ook na sterilisatie met een vasectomie.
Advies aan zorgverleners
Zorgverleners worden geadviseerd alle patiënten goed te informeren over de risico’s van het kankermedicijn voor het ongeboren kind en daarbij de informatiebrochure en herinneringskaart mee te geven. Alle patiënten zouden voorafgaand aan de behandeling een voorlichtingsverklaring moeten hebben ingevuld en ondertekend.
Door: Nationale Zorggids