Op 15 oktober is het Internationale Dag van de Witte Stok en wordt er door blinden en slechtzienden extra aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid en de (on)toegankelijkheid van openbare ruimten en gebouwen. Tevens is dit het startsein voor de herfstvakantie in het muZIEum in Nijmegen, waar bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Dat meldt muZIEum.
Van 15 tot en met 30 oktober vindt een aantal extra activiteiten plaats in het muZIEum die de zintuigen prikkelen. Op 22 oktober neemt het muZIEum deel aan de Gelderse Museumdag en wordt tijdens een minidonkerbeleving voorgelezen uit een brailleboek. Ook kunnen bezoekers door een nieuwe samenwerking met KNGF Geleidehonden in de herfstvakantie kennismaken met de blindengeleidehond en zijn baas. Daarnaast is er dagelijks een herfstproeverij om de smaakpapillen te prikkelen.
Het muZIEum doet mee aan de Gelderse Museumdag en die valt midden in de herfstvakantie op 22 oktober. Op die dag kunnen bezoekers voordelig kennismaken met veel Gelderse musea en vinden er extra activiteiten plaats. Het thema van deze editie is ‘Verleg je grenzen’. Iets dat bezoekers van het muZIEum veelvuldig doen, aangezien zij dienen te vertrouwen op een ander. Ook het voorlezen in het donker sluit hierop aan: in volledige duisternis leest een gids voor uit een brailleboek speciaal voor de jonge bezoekers. Wordt het jeugdboek nog spannender als je niet wordt afgeleid door wat je ziet en je volledig je fantasie de vrije loop kan laten?
Om bezoekers te informeren over de functie van de blindengeleidehond is het muZIEum een samenwerking aangegaan met KNGF Geleidehonden. Vanaf oktober is het voor scholen mogelijk een voorlichting te reserveren als onderdeel van het educatieprogramma. Gedurende de herfstvakantie kunnen bezoekers bovendien dagelijks ervaren welke rol hun zintuigen spelen tijdens het eten. In het donker krijgen zij een aantal chocoladelekkernijen voorgeschoteld. Deze herfstproeverij wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids.
Door: Redactie Nationale Zorggids