Op 22 mei organiseren Zorgverzekeraar Nederland (ZN) en de vereniging voor artsen, tandartsen en apothekers werkzaam bij zorgverzekeraars (VAGZ) een symposium over de taakherschikking en integrale bekostiging in de ziekenhuiszorg. De volledige bevoegdheden om diagnoses te stellen die physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS) hebben verkregen staat ter discussie. Dit meldt het ZN.
Het symposium zal tevens het afscheid zijn van Gerrit Salemink, medisch adviseur van ZN en voorzitter van de nascholingscommissie van de VAGZ. Salemink gaat met pensioen.
Tijdens het symposium zullen onder anderen de resultaten van een onderzoek dat het RadboudUMC uitvoerde voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gepresenteerd worden. Sinds eind 2011 hebben physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS) de bevoegdheid gekregen om diagnoses te stellen. Daarnaast mogen deze zorgprofessionals nu oko indiceren voor behandeling en deze mogen ze uitvoeren zonder dat er een arts aan te pas komt.
Het Radboud onderzocht daarom wat voor invloed de inschakeling van de PA en de VS in de ziekenhuiszorg had en hoe de kostprijzen van de DBC-zorgproducten (ofwel diagnosehandelcombinatie-producten). Tevens wordt een praktijk-casus behandeld. Ook is er ruimte voor een discussie over de mogelijkheden van taakherschikking in en na 2015. Stakeholders kunnen hier hun mening delen met zorgaanbieders en zorginkopers.
Het symposium is voornamelijk bedoeld voor medisch adviseurs en zorginkopers bij zorgverzekeraars. Kijk hier voor meer informatie.
© Nationale Zorggids