In 2020 is de Donorwet ingegaan. Sindsdien is het aantal mensen dat expliciet toestemming geeft en expliciet juist geen toestemming geeft toegenomen. Zo gaven in 2020 3,8 miljoen mensen toestemming voor orgaandonatie en waren dat er vorig jaar 4,8 miljoen. Het aantal volwassen Nederlanders dat geen toestemming gaf voor orgaandonatie steeg van 2,3 miljoen in 2020 naar 4,3 miljoen in 2023. Volwassenen met een herkomst buiten Nederland gaven bijna twee keer zo vaak geen toestemming voor donatie van onder meer hun hart, lever of nieren. In Rotterdam en Den haag wonen de meeste mensen die nee hebben aangevinkt in het Donorregister. Dit meldt CBS.
Sinds 2020 staan alle Nederlanders in het Donorregister. Wanneer zij geen keuze maken, staan zij als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ geregistreerd. Zij zijn dus potentiële orgaandonors, tenzij ze er zelf voor kiezen om later ja of nee aan te vinken. Onder de oude wet had 49 procent van de volwassen bevolking een eigen keuze ingevuld, waarbij zij expliciet wel of geen toestemming gaven voor orgaandonatie. Op 1 januari 2024 was dat 72 procent. Ruim 40 procent van de volwassenen wil na hun overlijden geen organen doneren.
Minst vaak toestemming onder volwassenen met niet-Nederlandse herkomst
18-plussers met een Marokkaanse of Turkse herkomst gaven het vaakst geen toestemming voor orgaandonatie, volwassenen uit Europa of Indonesië het minst vaak. CBS denkt dat doordat mensen met een niet-Nederlandse herkomst minder vaak donor zijn, er voor hen een tekort aan donoren ontstaat. Zij hebben namelijk een grotere kans om een passend orgaan te vinden als deze afkomstig is van iemand met dezelfde achtergrond. Ook volwassenen met ouders uit het buitenland geven minder vaak toestemming dan 18-plussers uit Nederland of met een Nederlandse ouder.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky