De Gezondheidsraad vindt dat er meer beleidsmaatregelen nodig zijn om alle Nederlanders meer plantaardig te laten eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een verschuiving naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten gezonder is voor de meeste mensen. Ook is het goed voor het milieu, meldt de Gezondheidsraad.
Een meer plantaardig voedingspatroon dat bestaat uit 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten, voldoet meer aan de Richtlijnen gezonde voeding dan het huidige voedingspatroon waarbij de percentage zijn omgedraaid. Rood en bewerkt vlees leveren bijvoorbeeld minder gezondheidswinst op. Door meer plantaardig te eten, krijgen mensen ook meer vezels en minder verzadigd vet binnen. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Richtlijnen goede voeding
Voor de meeste Nederlanders is het mogelijk om minder dierlijk te gaan eten zonder dat er tekorten ontstaan. Daarbij moeten ze zich wel houden aan de Richtlijnen goede voeding. Voor de eiwittransitie bij zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen, en mensen met een lage eiwit- en energie-inname is extra aandacht nodig zodat zij dit goed geïnformeerd kunnen doen.
Gezond en duurzaam voedsel als standaard
De Gezondheidsraad adviseert beleidsmaatregelen die verder gaan dan de verantwoordelijkheid van de individuele consumenten. Uiteindelijk zou gezond en duurzaam voedsel de standaard moeten worden, bij de productie én in het voedselaanbod.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky