De perfecte combinatie: zonnen en een terrasje, maar eerst smeren!

De zomer begint officieel pas over een paar weken, maar de komende dagen krijgen we al hoge temperaturen. Dit betekent dat alle terrasjes en stranden vol zullen en mensen lekker in parken gaan picknicken. En terecht. Zonlicht is niet alleen gezond en goed voor je humeur, maar het kan ook huidziekten zoals eczeem en psoriasis helpen verminderen. Helaas beschermt het overgrote deel van de Nederlanders hun huid niet goed genoeg waardoor de zon averechts werkt. 

De Consumentenbond raadt mensen aan om elke dag een kwartier tot een halfuur onbedekt te gaan zonnen. De huid neemt namelijk UV B-straling op, waarbij het lichaam de straling om zal zetten in vitamine D. Het stofje is belangrijk voor gezonde botten, tanden en spieren. Daarnaast verhoogt het je weerstand en zal het het risico op darmkanker worden verlagen.

De organisatie zegt dat meer dan een halfuur niet nodig is. Ook geven ze het advies om in de zomermaanden niet onbeschermd te gaan zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur, omdat de zon op dat moment het sterkst is.

Zonnebrand gebruiken

Het is belangrijk dat je hierbij wel zonnebrand gebruikt. Je moet je huid eigenlijk iedere dag insmeren, zelfs op dagen waarbij je de gehele dag binnen bent. UV-straling werkt namelijk tot wel 80 procent door ramen en bewolking heen.

Zonnebrand beschermt je huid tegen UV B- en UV A-straling. Het houdt echter niet alle straling tegen, dus je lichaam zal nog steeds vitamine D aan kunnen maken. Smeer je vijftien minuten van tevoren in met een zonnebrand van minimaal SPF30 over je gehele lichaam. Hierna moet dit elke twee uur herhaald worden als je buiten rondloopt.

Hoeveelheid zonnebrand

Ook is het van belang om genoeg te smeren voor een optimale bescherming. Een volwassene moet per smeerbeurt 6-7 theelepels gebruiken voor volledige bescherming van top tot teen. Volgens de Consumentenbond is het te vergelijken met een dikke laag pindakaas op je boterham.

Daarnaast hebben gezichtscrèmes en foundations die zonbescherming bevatten vaak een te lage percentage om je huid voldoende te beschermen. Gebruik in plaats daarvan een zonnebrand die voor je gezicht is gemaakt. Een tip voor de juiste hoeveelheid zijn je wijs- en ringvinger.

Huidkanker

Het gebruikt van zonnebrand gaat niet alleen huidveroudering tegen, maar ook huidkanker. In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker toe. In 2017 werden 67.000 Nederlander gediagnosticeerd met huidkanker, terwijl dit aantal in 2021 is gegroeid naar 82.800 mensen. Van alle kankerdiagnoses is 52 procent huidkanker, waarbij de ziekte het meest voorkomt bij 80-jarigen.

Tips bij verbranding

Heb je toch iets te lang in de zon gezeten om je huid nog een tintje bruiner te krijgen? Hier zijn een paar tips

  • Drink voldoende water om weer te hydrateren. Dehydratie gaat namelijk vaak samen met verbranding.
  • Verkoel je huid met natte handdoeken of neem een koel bad zonder badproducten. Dep vervolgens je huid voorzichtig droog.
  • Gebruik geen vettige crèmes. Deze gaan namelijk de verkoeling van je huid tegen. Gebruik lichte gels of aftersun met ingrediënten zoals komkommer of aloë vera.
  • Neem een paracetamol wanneer de pijn teveel wordt
  • Blijf ten minste drie dagen uit de zon en raak je huid niet.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch