Apenpokkenvirus is nu geen 'noodsituatie van internationaal belang'

De verspreiding van het apenpokkenvirus is op dit moment geen 'noodsituatie van internationaal belang', zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een verklaring. Hij baseert zich daarbij op het advies van een deelcommissie die donderdag bijeen kwam om zich over de kwestie te buigen. De status is het hoogste alarmniveau dat de WHO kan instellen.

Sinds mei zijn er 3040 gevallen gemeld bij de WHO, uit 47 landen. De meeste besmettingen vinden op dit moment plaats in Europa, zegt de WHO-deelcommissie. Vooral mannen die seks hebben met mannen, vaak in een stedelijke omgeving, raken besmet met het virus, zegt de WHO. Er is tot nu toe een persoon overleden aan het virus. Het ging om iemand die een verzwakt immuunsysteem had.

Tegelijkertijd noteerde de WHO-commissie wel dat het een situatie is die aandacht vereist. Over een paar weken zou de situatie opnieuw bekeken moeten worden. Een aantal scenario's zou aanleiding kunnen geven de status te veranderen, bijvoorbeeld als de verspreiding van het virus zich dan versneld heeft, in de huidige populatie of als het virus zich naar nieuwe groepen uitbreidt. Ook als er bijvoorbeeld significante groei plaatsvindt in nieuwe landen, of als geïnfecteerden plotseling veel zieker worden, zou dat reden kunnen zijn de status te verhogen naar 'noodsituatie van internationaal belang'.

Incubatietijd

Het apenpokkenvirus is in Nederland bij 211 mensen vastgesteld. Dat aantal stijgt de laatste tijd iets sneller, maar dat wil niet per se zeggen dat het virus zich sneller verspreidt. Dat komt door de zogeheten incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de eerste klachten. Die periode kan 5 tot 21 dagen duren. Dat betekent dat mensen die nu positief testen misschien eerder besmet zijn geraakt dan mensen die vorige week te horen hebben gekregen dat ze het virus bij zich dragen.

Door: ANP