Ruim 1,5 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij het land verlaten voor hun vakantie. Dit stelt de apothekersorganisatie KNMP op basis van een inventarisatie van cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
KNMP-voorzitter Aris Prins: "Medicijngebruikers staan er onvoldoende bij stil dat rustgevende middelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en adhd-middelen de grens niet zomaar over mogen. Daar is een officiële verklaring voor nodig, anders denkt de politie of douane straks dat je drugs bij je hebt." De aanvraag van een Schengenverklaring via het CAK kost twee weken.
Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol zijn de meest gebruikte middelen in Nederland waarvoor een speciale verklaring vereist is. En er vallen nog meer middelen onder deze wet. Dexamfetamine bijvoorbeeld ook.
Goed voorbereid op reis
De apotheker kan helpen bij een goede vakantievoorbereiding. Hij kan controleren of geneesmiddelen die een patiënt gebruikt onder de opiumwet vallen en kan adviseren over welke stappen in dat geval nodig zijn voorafgaand aan een reis.
Medicijnpaspoort
Naast een officiële verklaring is het ook van belang om een eigen medicijnpaspoort mee te nemen op vakantie. Medicijngebruikers kunnen deze opvragen bij de apotheek. Het medicijnpaspoort is géén geldig reisdocument, maar een overzicht van alle medicatie. En van andere zaken, zoals allergieën. Dit is handig tijdens een bezoek aan de dokter of apotheek op de reisbestemming.
Het is voor Nederlanders belangrijk om tijdens de vakantie niet zonder medicijnen te zitten. "Neem voldoende medicijnvoorraad mee naar de reisbestemming. Bestel ze op tijd bij de apotheek. Houd verder rekening met een eventueel tijdsverschil tussen Nederland en het vakantieland. Tijdsverschil kan invloed hebben op het moment van innemen. De apotheker adviseert graag over een goed innamemoment tijdens de vakantie."
Door: Nationale Zorggids