Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nieuwe kabinet dringend op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken. De hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in alledaagse bewerkte producten zorgt voor alarmerende cijfers en moet snel omlaag. Alleen dan kunnen kinderen in Nederland gezond opgroeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Onder het motto ‘Maak ons eten weer gezond’ is het ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie gestart, die wordt ondersteund door tientallen invloedrijke ambassadeurs, zoals voedingswetenschapper Jaap Seidell en de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Dit meldt de Maag Lever Darm Stichting.
Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Het nieuwe kabinet moet daarom prioriteit geven aan gezonde voeding, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, namens de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie: “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”
Team Gezonde Voeding Nu
Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt. Dat vinden ook een aantal Nederlanders verenigd in ‘Team Gezonde Voeding Nu’. Zij zijn de petitie gestart, omdat ze dagelijks zien wat ongezonde voeding kan aanrichten. Zoals Wilfred en Lili Genee, die vanuit ‘Vullen of Voeden’ al met verschillende projecten een bewuste leefstijl stimuleren. Zij vinden het belangrijk dat er concrete oplossingen komen. Ook Anita Vreugdenhil (kinderarts maag-darm-leverziekten in Maastricht UMC+) maakt deel uit van het team.
Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ondersteunt de petitie van ‘Team Gezonde Voeding Nu’ van harte: “Een minder prominente plaats van ongezond eten in onze voedselomgeving geeft meer ruimte voor een gezond voedingspatroon. Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.”
Een gezond voedingspatroon voor ieder kind
Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo'n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn. Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn.
Start petitie
De petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ gaat woensdag 19 mei van start en kan tot en met 14 juni ondertekend worden via tijdvoorgezondevoeding.nl. De petitie wordt vier weken later, op 15 juni, aan de Tweede Kamer aangeboden.
Door: Nationale Zorggids