Zorgaanbieders passen steeds vaker digitale zorg toe, ook wel e-health genoemd. De coronapandemie heeft deze beweging versterkt: zorgverleners en patiënten hebben immers noodgedwongen zo min mogelijk fysiek contact. Deze situatie zorgt ervoor dat verscheidene vormen van zorg op afstand, zoals beeldbellen en e-consulten, een vlucht hebben genomen. Aangezien bijna 90 procent van de Nederlandse bevolking dagelijks online is, heeft vrijwel iedereen ook de mogelijkheid om gebruik te maken van e-health toepassingen. Dit blijkt uit een overzicht van recente cijfers en publicaties over het e-health aanbod en gebruik door patiënten en zorgverleners dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag heeft gepubliceerd. Deze cijfers rondom e-health zijn in kaart gebracht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt RIVM.
Het overzicht laat ook zien dat nog veel kennis en inzicht over digitale zorg ontbreekt. Zo is onduidelijk welke e-health toepassingen het meest succesvol zijn en waarom dat zo is, wat het effect op de langere termijn en op de kwaliteit van de geleverde zorg is, hoe e-health gebruik onder patiënten gestimuleerd kan worden en of e-health kan helpen om de werkdruk in de zorg te verminderen. Om in de komende jaren ook deze aspecten in kaart te brengen, heeft het ministerie van Volksgezondheid het RIVM de opdracht gegeven een E-healthmonitor op te zetten.
E-healthmonitor 2021-2023
Het RIVM is samen met het Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL) gestart met de voorbereidingen van E-healthmonitor 2021-2023. Deze monitor brengt de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in kaart waaronder de invloed van e-health op de kwaliteit en organisatie van zorg; de eigen regie van de patiënt; de eventuele bijdrage van e-health aan preventie; de impact op de arbeidsmarkt en de rol van omgevingsfactoren. Dit wordt inzichtelijk gemaakt door het verzamelen van (jaarlijkse) cijfers op het gebied van digitale zorg en door lokale succesvolle voorbeelden in beeld te brengen.
Lerend evalueren
Het onderzoek zal worden uitgevoerd via de methode van het “lerend evalueren” waarin de ontwikkeling en het stimuleren van de toepassing van e-health met betrokkenen, zoals zorgverleners, patiënten, burgers, bestuurders en vertegenwoordigers van het beleid, centraal staan. Het RIVM, Nivel, en NeLL, zullen het onderzoek uitvoeren in samenwerking met zorg- en belangenorganisaties. De eerste resultaten worden eind 2021 verwacht.
Door: Nationale Zorggids