Volgens het Longfonds krijgen we 80 procent van al het fijnstof dat we inademen thuis binnen. De organisatie roept op tot meer aandacht voor het belang van schone lucht, thuis en buiten. Dit meldt het AD.
Uit onderzoek van Tubantia, De Stentor en De Gelderlander bleek dat de kwaliteit van de lucht binnenshuis vaak helemaal niet goed is, zo meldde Tubantia vorige week op de website.
Bewustzijn van fijnstof en ongezonde binnenlucht vergroten
Herman Vijlbrief van het Longfonds vindt het goed dat er met dit onderzoek aandacht komt voor fijnstof in huis: "Dit is wel een extra reden om mensen op het belang van een gezonde binnenlucht te wijzen. Ook uit deze metingen blijkt weer dat mensen zich er over het algemeen weinig van bewust zijn hoe ongezond de binnenlucht is."
Fijnstofmeter
Volgens het Longfonds kan een fijnstofmeter een goede aankoop zijn omdat fijnstof binnenshuis voor tien tot dertig procent bijdraagt aan de ziektelast. Hoewel een dergelijke meter niet goedkoop is, kunnen mensen er meer inzicht door krijgen in de luchtkwaliteit in hun huis. Dat verbetert de bewustwording van de effecten van bepaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld wanneer je weer eens een kaarsje aansteekt of gaat gourmetten.
Adviezen voor een betere luchtkwaliteit in huis
Een fijnstofmeter kan naast fijnstof ook de CO2-concentratie, temperatuur en vochtigheid in je huis meten. Het Longfonds raadt aan om adviezen als niet roken en stoken in huis, goed ventileren, en zorgen voor een goede kookafzuiging zeker op te volgen.
Door: Nationale Zorggids