Het aantal constateringe van soa's ligt in Noord-Brabant en Limburg 17 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit de meest recente gegevens van GGD's. Ook stijgt het aantal online zoekopdrachten naar soa's in de provincies tot wel 60 procent in de periode na carnaval. Dit en meer concludeert Feestkleding 365, dat in aanloop naar carnaval onderzoek deed naar seks en soa’s. De online carnavalskledingspecialist vroeg hiervoor GGD-cijfers op en ook Google Trends-inzichten werden geanalyseerd om het seksgedrag van feestvierders in kaart te brengen. Dit meldt Feestkleding 365.
Het aantal positieve soa-testuitslagen ligt in Noord-Brabant en Limburg volgens de meest recente GGD-data ruim boven het landelijk gemiddelde. Dit terwijl het aantal uitgevoerde soa-testen per 1.000 inwoners van de twee typische carnavalsprovincies vrijwel gelijk staat aan de rest van het land.
Online zoeken naar symptomen soa's
In de carnavalsweek zoeken mensen online 4 procent vaker naar condooms dan in de maand ervoor en erna. Uit Google Trends-cijfers blijkt dat er na de carnavalsperiode, vooral in het zuiden van het land, aanzienlijk vaker naar geslachtsziekten en symptomen wordt gezocht. Dit ligt in lijn met het hogere landelijke cijfer.
Brabanders zoeken online, na afloop van carnaval, veel vaker naar informatie over gonorroe (+ 60 procent), genitale wratten (+ 24 procent) en chlamydia (+ 17 procent) dan in de maand daarvoor. In Limburg is vooral een stijging van 48 procent zichtbaar in het aantal zoekopdrachten naar herpes.
Ruim een op tien caranavalvierders gaat vreemd
Feestkleding365 ondervroeg 1.400 carnavalsvierders alles over carnaval. Uit deze enquête blijkt dat 10,4 procemnt van de carnavalsvierders wel eens vreemd is gegaan tijdens carnaval. Meer informatie over de analyse ‘’seks, soa’s en carnaval’’ is te vinden op https://www.feestkleding365.nl/carnavalonderzoek#ggd.
Door: Nationale Zorggids