Normal_ziekenhuis_infuus

Minister Wopke Hoekstra wil een ‘schone lei’-beleid invoeren voor ex-kankerpatiënten die een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aanvragen, bijvoorbeeld met het oog op het afsluiten van een hypotheek. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft hier samen met het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Financiën en Volksgezondheid aan gewerkt. Dit meldt NFK. 

De schone lei houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn gebleven na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als wordt gevraagd naar hun medisch verleden. Hiermee legt de minister een bestuurlijke maatregel op in een sector die volledig zelfregulerend is en wordt korte metten gemaakt met de willekeur in het acceptatiebeleid van verzekeraars, aldus NFK.

Kankervrije termijn

Om in aanmerking te komen voor het schone lei-beleid zal een kankervrije termijn van tien jaar gelden. Voor mensen die minderjarig waren toen kanker werd vastgesteld wordt dit vijf jaar. Daarnaast zal voor bepaalde vormen van kanker een kortere termijn dan tien jaar worden gehanteerd, afhankelijk van de diagnose.

Transparantie ontbreekt

De situatie voor ex-kankerpatiënten is nu zo dat het niet duidelijk is bij welke verzekeraar ze het beste terechtkunnen. De premies en het acceptatiebeleid zijn niet openbaar en daarnaast wordt je verleden als kankerpatiënt aangegrepen om een hogere premie te vragen. Verzekeraars hoeven hier niet transparant over te zijn. Uit het meldpunt van NFK blijkt echter dat er grote verschillen zijn tussen premieverhogingen en dat het soms om 40 euro per maand gaat. “Dat kan in tien jaar tijd oplopen tot een premieverschil van duizenden euro’s.”

Door: Nationale Zorggids