Normal_sportschoen

Meer dan 60 procent van de mensen weet niet hoe zij moeten handelen wanneer een sporter in hun omgeving oververhit is geraakt. Bijna de helft van de Nederlandse sporters zegt niet zeker te weten of zij de signalen van oververhitting tijdens het sporten zouden herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De hulporganisatie komt met tips voor sporters, om te zorgen dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van oververhitting, zo meldt het Rode Kruis.

“Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis.

Oververhitting niet alleen bij warm weer 

“Oververhitting is er niet per se alleen bij warm weer. Het gaat om je eigen kerntemperatuur als je fysieke inspanning levert”, zegt inspanningsfysioloog Gerard Rietjens. ,”Als je warmte niet goed kwijt kunt, door te veel kleding of kleding die te weinig ademt, dan kun je ook bij lagere temperaturen hitteletsel oplopen.” Rietjens geeft aan dat de fysieke gezondheid belangrijk is. Wie niet fit kan minder goed zweten. Ook wie bepaalde medicatie of type supplementen gebruikt, loopt een hoger risico op oververhitting. “Ook getrainde mensen lopen een risico bij warm weer.”

Tips voor evenementsporters

Het Rode Kruis verspreidt tips voor veilig sporten via de website, sociale media en communicatie naar sporters in combinatie met evenementorganisaties, zoals Le Champion: voordat je start aan een sportieve uitdaging zoals een hardloop-evenement is het goed om de dagen ervoor goed te slapen. Zorg dat je goede luchtige en ademende kleding aantrekt. Dit zorgt ervoor dat zweet makkelijk kan verdampen. Tijdens het sporten is het belangrijk om goed te blijven drinken: zorg dat je vochtbalans in orde is, denk aan ongeveer 1 liter per uur. Drink ook grote slokken per keer. Naast goed drinken, is eten belangrijk. Zorg dat je voldoende suikers en zout binnen krijgt.

Hitteberoerte

Sporters met een te lange en te hoge hartslag en lichaamstemperatuur, hebben een kans op een hitteberoerte. De signalen zijn niet altijd makkelijk te herkennen, maar de eerste tekenen zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen, hevige vermoeidheid en overtollig zweten. Wie hier last van heeft, doet er goed aan om meteen hulp te zoeken bij de EHBO. Bij verlies van bewustzijn of juist stoppen met zweten, dient 112 gebeld te worden.

Door: Nationale Zorggids