Normal_kunstmatige_intelligentie__artificial_intelligence__ai

Het UMCG en MIcompany gaan samenwerken op het gebied van astma- en allergieonderzoek. De samenwerking zorgt ervoor dat geavanceerde technieken binnen kunstmatige intelligentie (AI) beschikbaar komen voor toepassing op de exponentieel groeiende hoeveelheid data over de ontwikkeling van het DNA in het menselijk lichaam. Dit zal leiden tot nieuwe wetenschappelijke inzichten om straks beter te voorspellen wie een hoog risico op astma en/of allergie heeft. Dit meldt het UMCG.

Ondanks recente grote wetenschappelijke resultaten zoals de identificatie van genen die zijn geassocieerd met astma en het vaststellen van omgevingsfactoren die bepaalde genen kunnen activeren of deactiveren, is het nog niet mogelijk om chronische longziekten te genezen. Over de biomedische achtergrond van het ontstaan van allergie of astma  is nog steeds veel onbekend. Daarom is een nieuwe aanpak in het onderzoek nodig om de oorzaken van deze allergische aandoeningen te begrijpen.
 

Exponentieel groeiende hoeveelheid data over DNA 

Als gevolg van de continue ontwikkeling van DNA-sequencing technieken, groeit de hoeveelheid data over het menselijke genoom razendsnel. Dit biedt de mogelijkheid om DNA (genetica), DNA-veranderingen (epigenetica) en resulterende genen (mRNA) in relatie tot ziektebeelden in kaart te brengen. 
 

De nieuwste AI-technieken

Het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) beschikt over unieke DNA data uit bloed- en neuscellen van deelnemers van de zogenaamde PIAMA cohort studie. Deze studie is in 1996 gestart onder 4.000 baby’s. Van deze groep worden gegevens verzameld over onder andere de omgeving en de ontwikkeling van de longfunctie. Om deze enorm grote hoeveelheid data goed te kunnen benutten voor onderzoek zijn de nieuwste technieken op het gebied van AI nodig. 
 
Daarom gaan het UMCG en MIcompany samenwerken. De samenwerking is aangegaan voor een periode van 4 jaar. Voor de samenwerking is een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgezet.
 
Door: Nationale Zorggids