Normal_slapen__bed__slaap__nachtrust

LUMC-hoogleraar Neurofysiologie Joke Meijer krijgt ruim 2,2 miljoen euro van de European Research Council (ERC). Ze gebruikt deze zogeheten Advanced Grant voor haar onderzoek naar de biologische klok. Dit meldt LUMC. 

Licht is overal: in onze huizen, kantoren, auto’s en op straat. “Deze grote hoeveelheid kunstlicht beïnvloedt de biologische klok, waardoor ons lichaam niet meer weet wanneer we moeten slapen en wanneer we actief moeten zijn”, aldus Meijer. De verstoring van onze biologische klok kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals  diabetes, slaap- en stemmingsstoornissen, immuunaandoeningen en hart- en vaatziekten. 

Biologische klok herstellen

Met het geld van haar ERC Advanced Grant wil Meijer de biologische klok herstellen. Ze vergelijkt de biologische klok van dieren die overdag actief zijn en ’s nachts slapen met die van nachtdieren, zoals muizen. Haar resultaten kunnen een grote impact hebben op mensen die kwetsbaar zijn voor slaapproblemen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, patiënten op de intensive care, maar ook mensen die een beroep hebben waarbij ze nachtdiensten draaien. 

Door: Nationale Zorggids