Maasziekenhuis Pantein krijgt tot 2020 jaarlijks 2,5 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid om niet om te vallen. Het Noord-Brabants ziekenhuis heeft het financieel zwaar en een faillissement zou de toegang tot spoedeisende zorg in de regio stokken. Rabobank en zorgverzekeraar VGZ dragen ook financieel bij aan het overeind houden van dit regionale ziekenhuis. Dit meldt NU.nl.
Mocht de spoedeisende hulp in de regio komen om te vallen, dan moeten bewoners langer rijden dan 45 minuten om de benodigde hulp te krijgen. En dat mag volgens de norm niet. Ook vrouwen die in het ziekenhuis willen of moeten bevallen worden dan van zorg ontzegd, net als mensen die behandeld moeten worden voor veelvoorkomende ziekten. En deel van de zorg wordt afgestoten en overgedragen aan het Radboudumc in Nijmegen.
Dat het ziekenhuis in financieel zwaar weer verkeert, is niet geheel te wijten aan Pantein zelf. In 2008 sloot het vastgoedcontracten af die nu met de verkoop van oudbouw minder inkomsten opbrengen. Dat dit gebeurt komt door de huidige vastgoedmark, schrijft minister Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.
Door: Nationale Zorggids