Vooral minderjarigen van het mannelijk geslacht en omstanders raken gewond door vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuizen in Zuidwest Nederland. Zij hebben hier voor het eerst onderzoek gedaan op basis van eenduidige registratie rond de jaarwisseling 2017-2018. Dit meldt Erasmus MC.
Elk jaar is er een discussie over het verbieden van consumentenvuurwerk, vanwege de risico’s op letsels en gezondheidsschade. Eenduidige registratie hieromtrent bestond echter nog niet. Onderzoekers van het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis, het Oogziekenhuis Rotterdam en de afdeling Traumachirurgie van het Erasmus MC voerden dit jaar voor het eerst een uitgebreid en integraal onderzoek uit naar vuurwerkletsel door consumentenvuurwerk.
In december 2017 en januari 2018 zijn 63 vuurwerkslachtoffers behandeld in één van de twaalf ziekenhuizen in Zuidwest Nederland. Van 54 van hen zijn objectieve gegevens verzameld/ Het overgrote deel (93 procent) betrof mannen, waarvan de mediane leeftijd 15 jaar.
Letsel aan armen, handen of ogen
Vijfentwintig gewonden waren omstanders en 12 mensen raakten gewond door illegaal vuurwerk. Van de 54 patiënten raakten er vijftig gewond door knalvuurwerk of siervuurwerk. De 54 patiënten hadden samen 79 letsel. 29 keer aan de armen of handen en negentien keer aan de ogen. Letsel aan de arm of hand bestond voornamelijk uit tweedegraads brandwonden. Oogletsel werd veertien keer door stomp inwerkend geweld veroorzaakt, zeven keer door chemisch letsel en één keer werd het oog gepenetreerd. Er raakten drie patiënten indirect gewond door vuurwerk.
Door: Redactie Nationale Zorggids