Door te late diagnose overlijden patiënten aan necrotiserende fasciitis. Deze levensbedreigende onderhuidse infectie, ook wel ‘de vleesetende bacterie’ genoemd, verspreidt zich razendsnel door het lichaam en leidt binnen enkele uren tot ernstig ziek zijn en uitval van organen. Om de overlevingskans van deze patiënten te vergroten wordt daar, samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en met de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen, gewerkt aan een Fasciitis Centrum Nederland. Zij richten zich op het versnellen van de diagnose door artsen en het bevorderen van de beste behandeling. Dit meldt de Nederlandse Brandwondenstichting.
Een necrotiserende weke delen infectie (NWDI), waarvan necrotiserende fasciitis het meest bekend is, is een ernstige infectie veroorzaakt door bacteriën. Die kan simpelweg al worden veroorzaakt door een klein wondje van het scheren.
Huidsparende operatietechniek
“Door late diagnostiek heeft necrotiserende fasciitis vaak al enorme schade aangericht. De enige manier om de infectie te stoppen is om, naast het geven van antibiotica, het aangetaste weefsel zo snel mogelijk operatief te verwijderen.”, vertelt Annebeth de Vries. ”Chirurgen handelen hierdoor rigoureus en zijn geneigd alle huid bij het aangetaste onderhuidse weefsel te verwijderen. Daarin schuilt het tweede probleem. In de brandwondencentra krijgen we vaak patiënten doorverwezen waarbij veel huid is verwijderd, met grote restwonden tot gevolg."
“Dat kan anders. Huidsparende operatietechnieken zijn hierin veelbelovend. Ze moeten ervoor zorgen dat de ziekte wel gestopt wordt, maar de uiteindelijke littekens veel minder groot en invaliderend zijn. Wij gaan dat onderzoeken. En de kennis die daaruit komt gaan we met alle professionals delen.”
Eerst zullen de organisaties vragen om meer bekendheid voor necrotiserende fasciitis. Het opzetten van een Fasciitis Centrum Nederland staat in de steigers.
Door: Redactie Nationale Zorggids