De overheid zou harder moeten werken om exotische muggen, zoals de tijgermug en de Aziatische bosmug, in geïmporteerde goederen te weren. Dat stelt Platform Stop Invasieve Exoten, dat dinsdag via de rechter transparantie probeerde af te dwingen over de situatie in Veenendaal. Daar werden in 2016 56 tijgermuggen aangetroffen. Exotische muggen kunnen virussen zoals knokkelkoorts, dengue en zika overdragen. Dit kan mogelijk gevaarlijk zijn voor Nederlanders. Dit meldt Telegraaf.
Het platform is bang dat Nederland steeds meer last gaat krijgen van exotische muggen. De vergelijking met Italië wordt gemaakt, waar het land nu kampt met een invasie aan exotische muggen door een lakse houding van autoriteiten. Via de rechter wordt nu geprobeerd om op zijn minst opening van zaken te geven over het voorval in Veenendaal en hoe deze is opgelost.
De documenten die via de ministers van Volksgezondheid en Landbouw zijn opgevraagd, missen belangrijke gegevens. Zo is de bron van de besmetting onleesbaar gemaakt, waardoor het Platform Stop Invasie Exoten niet kan achterhalen of een bandenbedrijf de bron was. Met een onbekende bron, is niet te traceren of het voorkomen van verspreiding toereikend is geweest.
Hoewel de muggen uit het buitenland een virus bij zich kunnen dragen, is er volgens de Nederlandse autoriteiten geen reden tot paniek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde in 2016 dat het risico op het overdragen van ziektes “te verwaarlozen” is. Wel kan de beet van een tijgermug pijnlijk zijn.
De dieren komen mogelijk mee naar Nederland via geïmporteerde producten zoals ‘Lucky Bamboo’ en gebruikte autobanden. Het platform wil dat de overheid strengere eisen stelt voor deze producten. Autobanden zouden bijvoorbeeld verhit kunnen worden om de insecten te doden. Op 5 juni wordt de uitspraak van de rechter verwacht.
Door: Redactie Nationale Zorggids