Meer dan veertig Europese onderzoekscentra hebben gezamenlijk een subsidie toegekend gekregen van 6,7 miljoen euro. Met dit geld gaan de centra, onder leiding van het UMC in Utrecht, 5 jaar lang onderzoek doen naar nieuwe behandelingen tegen taaislijmziekte. Dat meldt UMC Utrecht.
Europese patiënten met taaislijmziekte, ofwel cystische fibrose, worden momenteel alleen behandeld voor symptoombestrijding. De onderzoekers willen gepersonaliseerde behandelingen maken, zodat specifiekere groepen patiënten een gedegen behandeling kunnen krijgen. “Vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben. Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar goede medicijnen en behandelingen voor hen”, zegt hoofdonderzoeker Kors van der Ent.
Artsen verspreid over heel Europa zullen in totaal vijfhonderd CF-patiënten vragen om mee te doen aan het onderzoek. Wie deelneemt stemt toe met afname van stamcellen, waar het Hubrecht Instituut in Utrecht vervolgens mini-darmpjes van gaat kweken. “Door bepaalde medicijnen te testen op die mini-darmpjes krijgen we per patiënt een beter beeld welk soort behandeling voor hem of haar werkt”, zegt Van der Ent. “Daardoor kunnen we ook bepaalde behandelingen uitsluiten als die niet blijken te werken bij een patiënt. Zo hopen we dichterbij medicijnen te komen die wel voor hen werkt.”
Naast het UMC Utrecht zijn ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting, de Universiteit Leuven en de Universiteit van Lissabon betrokken bij het onderzoek.
Door: Redactie Nationale Zorggids