In uitgeademde lucht kan worden ontdekt of een patiënt lijdt aan een bacteriële infectie, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Etheen (of ethyleen) is bekend als een belangrijk plantenhormoon, maar ook mensen blijken deze stof uit te scheiden als het lichaam oxidatieve stress ervaart. Nu is ontdekt dat het gas ook vrijkomt bij een bacteriële infectie, veel eerder dan andere stoffen die op een infectie wijzen. Omdat etheen te meten is in uitgeademde lucht, zou dit mensenlevens kunnen redden door direct een behandeling te starten. Dit meldt Radboudumc.
In een studie laten de onderzoekers zien hoe etheen ontstaat als het lichaam in reactie op een binnendringende ziekteverwekker zuurstofradicalen inzet. Niet alleen de aangevallen bacteriën lijden hieronder, ook de eigen weefsels. De onderzoekers deden zowel in vitro onderzoek aan een bekend ontstekingsmodel, als placebo-gecontroleerd onderzoek in zieke en gezonde vrijwilligers. Etheen is een half uur eerder te meten dan andere ontstekingsindicatoren. Dit kan voor een patiënt op de intensive care het verschil betekenen tussen leven en dood.
Hun ervaringen hebben geleid tot een commercieel apparaat (op de markt gebracht door spin-off bedrijf Sensor Sense). Dit kan in ziekenhuizen gebruikt worden voor het meten van uitademingslucht, zegt onderzoekster Simona Cristescu van de Radboud Life Science Trace Gas Facility. De techniek is weinig belastend. Laurent Paardekooper, onderzoeker bij het Radboudumc en eerste auteur van het artikel: “De eerste mogelijke toepassing die ik zie is het constant monitoren van patiënten die aan de beademing liggen. Deze mensen hebben al een enorm verhoogd risico op gevaarlijke infecties, en omdat hun adem toch al door een machine gaat, is het eenvoudig deze te controleren op etheen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids