De wandelaars die deze dagen meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse, krijgen daarbij ondersteuning van twee hormonen die in het lichaam worden aangemaakt tijdens het lopen. Dat stelt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zowel oxytocine als dopamine komen vrij tijdens de tocht en dit zorgt onder andere voor een gevoel van saamhorigheid en euforie. Oxytocine, ook bekend als het knuffelhormoon, kan er voor zorgen dat er minder pijn wordt ervaren. Dit meldt NOS.
Door de grote afstanden die worden afgelegd tijdens de Vierdaagse, wordt het brein hard aan het werk gezet. Onder andere het feit dat je met zoveel andere mensen onderweg bent, zorgt voor een sterk groepsgevoel. Oxytocine komt vrij in de hersenen en dit zorgt voor een saamhorigheidsgevoel. “Dat gevoel van harmonie en liefde zorgt ervoor dat je pijngrenzen kunt verleggen en zo samen de finish kunt halen”, zegt Scherder.
Wie uiteindelijk finisht in de Via Gladiola, de straat waar wandelaars warm onthaald worden door het publiek, ervaart daar een grote uitstoot van dopamine in de hersenen. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van trots en euforie. “En dat heerlijke gevoel smaakt naar meer, waardoor het goed mogelijk is dat je dan al zeker weet volgens jaar weer mee te doen”, aldus de hoogleraar.
Volgens Erik Scherder is het voor iedereen goed om meer te lopen. Hij raadt aan minimaal een half uur per dag te gaan wandelen. “Wandelen bevordert creativiteit, productiviteit en leert je impulsen beter te controleren.” Het effect van de hormonen zou dan wel lager zijn, omdat je de saamhorigheid en enorme lichamelijke prestatie van de Vierdaagse niet op dezelfde manier ervaart als je een kortere afstand loopt.
Door: Redactie Nationale Zorggids