Om de groei van antibioticaresistente bacteriën te beperking, heeft de Europese Commissie een actieplan gelanceerd. Dit moet voorkomen dat nu nog te behandelen infecties in de toekomst dodelijk kunnen zijn. Hoewel er al langer geprobeerd wordt om het gebruik van antibiotica in te perken, waren daarover nog geen eenduidige regels tussen landen binnen de Europese Unie. Dit meldt Telegraaf.
Ieder jaar sterven ongeveer 25.000 mensen aan niet te behandelen infecties. Door veel antibiotica voor te schrijven, worden de bacteriën steeds resistenter. Er komt een moment dat een longontsteking of een infectie na een knieoperatie fataal kan zijn. De maatregelen in het actieplan van de Europese Commissie zijn dan ook noodzakelijk om dit te voorkomen. “De resistentie vormt wereldwijd een toenemende dreiging en als we nu niet vastberaden optreden, kan die tegen 2050 meer sterfgevallen dan kanker veroorzaken”, stelt Vytenis Andriukaitis, de Europese commissaris voor Gezondheid.
Landen moeten meer gaan samenwerken om de antibioticaresistentie aan te pakken. Ontwikkelingslanden worden ook betrokken bij deze samenwerking, omdat bacteriën via de mens mee kunnen reizen naar verschillende werelddelen. Daarnaast neemt ook de veehouderij deel aan het actieplan. Dieren worden (preventief) behandeld met antibiotica, wat verder bijdraagt aan de resistentie van bacteriën. Goede afspraken tussen de landen en de sectoren moeten voorkomen dat het aantal resistente bacteriën steeds verder toeneemt.
Door: Redactie Nationale Zorggids